HOGYAN VÁLASSZUNK BILIÁRD ASZTALT?

[:hu]Az asztal kiválasztása és megvásárlása egy hosszú távra szóló belsőépítészeti befektetés, mivel remélhetőleg több évig otthonának, irodájának egyik kulcseleme, dísze lesz.

Annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozzon, segíteni szeretnénk Önnek a böngészés közben esetlegesen felmerülő kérdéseinek megválaszolásában.

AZ ELSŐ KÉRDÉS: MIT SZERETNÉNK PONTOSAN?

Az asztal csak a gyermekek kikapcsolódásának egyik eszköze lesz, esetleg komoly játékra is használják majd, vagy „csak” vidám pillanatokat okoz önnek és a vendégeinek vacsora után?

Amennyiben Ön csak játékot keres gyermekeinek, válassza a lehető legolcsóbbat, de ügyeljen a megfelelő biztonságra.

Ha a szándéka az, hogy egy komoly biliárdasztalt vegyen, figyelembe kell vennie 8 meghatározó kérdést az asztal méretére és az alkotóelemek minőségére vonatkozóan.

 1. A helyigény

A világon sok különböző biliárdasztal méretet és játéktípust találunk. Nagyjából az összes játéknak megvan a maga szabálya, asztalmérete, lyuk formája és labda átmérője. Így például az angol biliárdasztal teljes mértékben eltér a francia vagy orosz biliárdasztaltól. Az angol és az amerikai biliárd sokban hasonlít egymáshoz, a megegyező eredetüknek köszönhetően.

Tudta? Az amerikai biliárd a világon a leggyakrabban játszott biliárd típus, ezen kívül ez a legegyszerűbb a kezdők számára. Ezért sok játékkedvelő ezt választja otthoni kikapcsolódásra, ugyanis ez mindenki számára könnyedén játszható, mert nem szükséges hozzá sok technikai tudás.

A Nemzetközi Biliárd Szövetség (WPA)  az amerikai biliárd versenyeken megköveteli az előírtnál nagyobb 8’ angol biliárd méretet, vagy a 9’ formát. Ez 234 x 117 cm minimum játékfelületet jelent (a falak kivételével). Az angol és az amerikai típusú biliárdasztalok 6’-tól 12’-ig különböző méretekben kaphatók.

Sok biliárd játékos szívesebben vesz otthoni használatra angol vagy amerikai 7’ biliárdasztalt, mivel a rendelkezésre álló helyhez ezek a legtökéletesebbek. A mi Fusiontable modellünk ennek megfelelően hivatalos 7’ méretű. Ahhoz, hogy Ön is maximálisan élvezhesse a fúziós asztalt használat közben, minimum 418 x 322 cm alapterülettel kell rendelkeznie. Az ezen a területen lévő további bútoroknak illetve esetleges „akadályoknak” 80 centiméternél alacsonyabbnak kell lenniük (a WPA szabványméreteinek megfelelően a dákónak minimum 102 centiméteresnek kell lennie).

 1. A valódi játék „lelke” a természetes palakő

Minőségi szempontból semmi sem helyettesítheti a palakőből készült biliárdasztalt. Gyakori helyettesítő a furnérlemez, a farostlemez vagy bármilyen más szintetikus alkotóelem, de egyik alternatíva sem kínálja azt az élményt, amit a sima pala biztosít. A különböző anyagok az idők során gyakran elgörbülnek és az élettartamuk is lényegesen rövidebb.

A palakő ezer éven át készül vulkáni hamuból, melyet kibányásznak, fejtenek, simítanak, majd sima lapokká egyengetnek.

A biliárdasztal pala lapjának szabványmérete 3/4” palalap, 1” palalap és 1-1/4” palalap lehet, függően az asztal méretétől illetve a választott játéktípustól.

Győződjön meg róla, hogy a választott pala valóban kőből, és nem más alapanyagból készült.

A Fusiontables fúziós asztal játékfelülete 3/4″ vastagságú palalap (1 inch=2.54cm).

Az 1”-nél vastagabb palalapok esetében fontos figyelembe venni, hogy a pala tartószerkezetét középen alá kell támasztani, máskülönben idővel megereszkedik. Amennyiben a pala mérete 1”-nél kevesebb, ez az alátámasztás nem szükséges.

A Fusiontables egy elhajlást megakadályozó tartószerkezetet fejlesztett ki, kivédve ezzel az asztal súly következtében bekövetkező deformációját. Azonban van arra is lehetőség, hogy az asztalt középen alátámasszuk (opcionális elem).

Néhány biliárdasztal egy, míg a többi három palakő darabból áll. A legnagyobb előnye az egy részből álló asztallap választásának az, hogy így nem kell egy szintre hoznia a három kapcsolódó lapot. Ebben az esetben az Ön asztala pontosan illeszkedő játékfelületet fog biztosítani az évek során, minden további szükséges karbantartás nélkül.

 1. Munkában a fémváz

A biliárdasztal váza tartja az asztal teljes súlyát, így elkerülhetetlen, hogy erős lábakkal legyen alátámasztva. A fa vagy a közepes sűrűségű farostlemez vázak eldeformálódhatnak a palalap súlyától, így csak az acél váz biztosíthat tökéletes állapotot az évek során. A fúziós asztalok váza és lábai acélból vagy rozsdamentes acélból készülnek. A lábakat 32 csavar rögzíti a vázhoz, ezzel is elkerülve bármiféle elmozdulást.

Az asztal választásánál figyelembe kell vennie a fémváz vastagságát, máskülönben nem tud majd kényelmesen asztalhoz ülni. Legalább 63 cm helyre szükség van a váz alatt, ahhoz, hogy kényelmesen ülhessen. Ha a váz magasabb, mint 12 cm, az Ön asztala feltehetően magasabb lesz, mint egy normális étkezőasztal, és nem fog tudni hagyományos székeket használni hozzá. A méret tehát egyértelműen meghatározza majd az Ön jövőbeli székeit, padjait, illetve a hosszú étkezések (tárgyalások) alkalmával kiemelten fontos komfortot.

A fúziós asztalt lehetőség van a 75 centis szabvány étkezőpozícióról mindenfajta erőfeszítés nélkül, mindössze egy mozdulattal a megfelelő biliárd magasságra emelni. Ez a szabadalmi “Easy Lift” rendszernek köszönhető.

Sőt, mi több, a fúziós asztalok a sík zseb rendszernek köszönhetően az asztal alá nyúlnak, ha golyók kerülnek bele, de visszatérnek eredeti sík pozíciójukba, amikor a golyókat kiveszik.

 1. „Wool and the Gang” – Szövetek, posztók, nejlon és társaik

A posztó a drágább, professzionális asztalok esetében gyapjú és nejlon keveréke, míg a szórakozáshoz használt asztaloknál szintetikus nejlon.

Csak a magas minőségű posztó biztosít sima és tartós játékfelületet. A legtöbb játékosnak fontos a sebesség és a tapadási súrlódás a játékfelületen. Ezt biztosítja a gyapjúszövet posztó, melyek szálait fonás előtt összefésülik, ezzel is javítva golyó gyorsaságát és pontos gurulását.

A leghíresebb márkanév a biliárd posztók között a belga Iwan Simonis, ők gyártják a legjobb, biliárdversenyeken is használt filc anyagot a világon.

Minden Fusiontables fúziós asztal Simonis posztóval van bevonva, amit világszerte kiváló minőségű biliárd posztóként tartanak számon. Ez a posztó legalább 85%-ban tartalmaz gyapjút.

Ha Ön olyan biliárdasztalt szeretne, ami hatékonyan funkcionál étkezőasztalként is, érdekelheti az asztal vízálló besorolása. A Simonis előre kezelt posztót is biztosít, ennek neve H2O, hogy ön mindenféle stressz nélkül élvezhesse az étkezést.

 1. A biliárd asztal belső szélei: a falak

A biliárdasztal falai általában vagy szintetikus anyagokból, vagy természetes gumiból, gumikeverékekből készülnek. A szintetikus gumi hamar kiszárad és így elveszíti a rugalmasságát. A Fusiontables fúziós asztal K66 fallal készül, ami természetes gumi anyagok felhasználásával kerül előállításra, így ez a fajta falfelület pontos, kiszámítható visszapattanást eredményez, melynek élettartama épp annyi, mint az asztalé.

 1. Emelkedjen fel

A legtöbb biliárdasztalt egy olyan szerkezettel látják el, amely segítségével csökkenthetjük vagy növelhetjük a magasságát.

Gyakran ez az egység el van rejtve az asztal keretébe, így a magasság megváltoztatásához az asztal néhány részét szét kell szerelni. A Fusiontables kifejlesztett egy egyedülálló és láthatatlan rendszert az asztal lábában, így Ön bármikor, igény szerint megváltoztathatja az asztal magasságát, szinte erőkifejtés nélkül.

 1. Belső érték: anyagok és könnyű átalakíthatóság

Sok biliárdasztal gyártó festett, műanyag asztallapot (top-ok), üveglapot vagy laminált lapot használ, amit egy vagy két darabban szállítanak (de sok esetben nem is szállítanak ilyesmit).

Ezek a lapok könnyen karcolódhatnak, vagy éppen nehézkes a levételük az asztalról, ha Ön épp egyedül játszik. A Fusiontables fúziós asztalokat egy magas minőségű, három könnyű darabból álló asztallappal szállítjuk: ezek természetes tölgy vagy dió furnérral készülnek, melyek a legmagasabb minőségű festékkel lettek fényezve, hogy a használóiban a nemes fa érzetét keltsék étkezés vagy tárgyalás közben is.

 1. „A dizájn és a játék életet és házasságot menthet”

A legtöbb étkező-biliárd koncepció túlságosan nehéznek vagy épp túl klasszikusnak tűnhet. A mi fúziós mesterművünk tökéletesen összeilleszthető a kortárs belsőépítészeti vonalakkal. A sima fémváz és lábszerkezet szép összhangot teremt. A széleskörű, aprólékos megmunkálás biztosítja, hogy az asztal illeszkedjen az étkezőjébe vagy a dolgozószobájába, tárgyaló helyiségébe. Elegancia, semmi több.

A minőségi anyagoknak és a kivitelnek köszönhetően, az asztal feltehetően hosszú ideig marad majd az ön nappalijában. A közös játék, az élmény, az együtt töltött minőségi idő során akár a párjával közösen is tökéletesítheti a játéktudását.[:en]Choosing and buying a dining pool table is a long term interior design investment for your home as this item will stay into your house for many years. In order to make a well-informed decision, we would like to help you in answering important questions you need to clarify before you order any pool or dining pool table.

This first question is : What do I want ?

Will this pool table be used for children recreation only or will it be also for serious play or having funny moments with your guests after dinner? If you just look for a toy for your childrens, than just go for the cheapest possible as long as users safety is not in danger.

When your intention is to get a real dining pool concept you should consider 9 major issues concerning the table size and components quality.

 1. The Space quest

There are many different pool table sizes and games in the world. Nearly each game has got its own regulation standards, table sizes, pockets shapes and ball diameters. So one English Pool table is completely different from one French or Russian billiard table. English and American pool are quite similar due to their same origins.

You have to know the American pool is the most played pool game worldwide and also one of the easiest games to start with. This is why lot of users are choosing this pool game for home leisure because all the people are able to have fun without too much technical skill requirements. Official WPA (World Pool association) standards for american pool competitions require a game area matching the oversized 8’ pool English size or also 9’ format. It means 92×46 inches or 234x117cm minimum game area (excluding cushions). But English and American pool table are available in various sizes from 6’ to 12’ format.

A lot of pool users prefer to buy a 7’ English or American pool table for their home because of the space available. To comply with 7’ size the game area has to reach 193×96.5cm (76×38 inches). Our Fusiontables model is a real official 7’ sized. To be able to install a Fusiontable, you will need at least the following space* : 418x322cm (163’’x126’’) Into that space all your furniture or other obstacles are to be lower than 80cm

*To match de WPA standards the cue stick have to be at least 102cm long. (40’’)

 1. Stones rock it better

There is no qualitative substitute for a pool table made of slate. Common substitutes include plywood, fiberboard, or any other synthetic components, but none of these alternatives offer the smooth experience and accuracy of the slate. Other materials tend to warp over time and have less durability.

Slate rock is made over thousands years from volcanic ash that is mined, quarried, cut and leveled into smooth flat sheets. Pool table slate standard sizes are, 3/4″ slate, 1″ slate and 1-1/4″ slate according to the size of the pool, and the game selected.

Be sure to ask that the slate is truly a stone and not made of any other component.

Fusiontables playing areas are all made of 3/4″ slate.

From 1″ slate this is important to consider the slate must be supported in the middle of the frame. Otherwise the table will sag in the time. As long as your slate is less than 1″ you actually don’t need middle support. Fusiontables has developped its frame system with a negative deflection to anticipate the weight impact on the whole table. However Fusiontables can supply the table with middle support (option)

Somes tables are made of one-piece bed and others are made of 3 pieces of stone.

The most interesting advantage to get mono-bed  table is that you don’t need to level the connecting stone pieces. In this way your pool table stays accurate in time without any further maintenance necessary.

 1. Metal Frame at work

The frame of a pool table holds nearly its overall weight and must be supported by very strong legs. Wooden or MDF frames might be deformed by the weight of the slate, only steel frames ensure a perfect stand for years. Fusiontables are made of Steel or Stainless steel frames and legs. The legs are fixed on the frame by 32 screws to avoid any move of the frame when built.

When you want to select a dining pool table you have to consider the thickness of the metal frame profile, otherwise you won’t be able to sit under the table confortably. You need at least 63cm under the frame to have a normal seat without any problem. When the table frame is higher than 12cm, your table will be for sure higher than a conventional dining table (75cm) or will not allow you to use normal chairs. This has a lot of implications for your future chairs, seats, benches or for the confort you will feel during a long dinner.

Fusiontables is able to rise from 75cm dining standard position to the right pool position (table tops at 82,5cm = slate at 76,5cm from the floor) in just one move, without any efforts thanks to the licensed Easy Lift system. More than this Fusiontables created a flat extending pocket net system to avoid the ball recuperator tube under the table. On that point, less is definitely more for your knees.

 1. Wool and the gang

Cloth is generally a wool/nylon blend for the more expensive tables, or a synthetic nylon for recreational tables. Only high quality cloth provides you a smooth and durable playing surface.

Many players are more concerned about speed and traction on the playing surface. Worsted cloth typically made from wool offers fibers that are combed before spinning which will improve speed and accuracy of the cloth. The most famous brand name in pool clothes is the Belgian Iwan Simonis who produces the best competition pool felt in the world.

All the Fusiontables are equiped with Simonis US pool cloth containing 85% wool fiber.

When you want a pool table to be an effective dining table, you might be interested by the Water resistant range. Simonis offers such a pre-treated cloth, called H2O, to enjoy your dinner without any stress.

 1. Up for these Cushions

 The cushions or rails of a pool table are normally made from either synthetic materials or natural gum or gum blends. The synthetic gum will dry, out, lose its bounce and become a “dead rail”.

K66-Rails profile for Fusiontables use natural gum materials; these types of rails provide a predictable bounce that will last as long as you own the table.

 1. Raise Yourself

A lot of pool tables are equiped with a device to level up or down the table to ensure the slate position. Often this levelling device is hidden in the frame of the table. So you need to dismantle some parts of the table to level it. Fusiontables has developped one unique and invisible system in the legs of the table. You can adjust the table position at any time to make it flat.

 1. Inner Value

A lot of pool tables suppliers are using painted plastic tabletops, glass tops, laminated tops delivered in 2 or one piece (or even not supplying table tops). Those panels could be easy scratching or not easy to remove when you are playing alone. Fusiontables opted for 3 lighter table tops made of high quality natural veneered oak or walnut, covered by the highest quality varnish just to give the users a noble wood feeling during their dinner experience.

 1. « design saves life and marriages « 

Most of the dining pool concepts are usually heavy looking or quite classical. Our fusiontables master piece is made to match the contemporary interior design trends. The sleek metal frame and legs construction gives nice proportions. The wide range of finishings allows you to make this table enter your dining room or meeting room with elegance nothing less. Thanks to this nice design the table will probably stay longer into your living room.[:]