HOGYAN VÁLASSZUNK BILIÁRD ASZTALT?

Az asztal kiválasztása és megvásárlása egy hosszú távra szóló belsőépítészeti befektetés, mivel remélhetőleg több évig otthonának, irodájának egyik kulcseleme, dísze lesz.

Annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozzon, segíteni szeretnénk Önnek a böngészés közben esetlegesen felmerülő kérdéseinek megválaszolásában.

AZ ELSŐ KÉRDÉS: MIT SZERETNÉNK PONTOSAN?

Az asztal csak a gyermekek kikapcsolódásának egyik eszköze lesz, esetleg komoly játékra is használják majd, vagy „csak” vidám pillanatokat okoz önnek és a vendégeinek vacsora után?

Amennyiben Ön csak játékot keres gyermekeinek, válassza a lehető legolcsóbbat, de ügyeljen a megfelelő biztonságra.

Ha a szándéka az, hogy egy komoly biliárdasztalt vegyen, figyelembe kell vennie 8 meghatározó kérdést az asztal méretére és az alkotóelemek minőségére vonatkozóan.

  1. A helyigény

A világon sok különböző biliárdasztal méretet és játéktípust találunk. Nagyjából az összes játéknak megvan a maga szabálya, asztalmérete, lyuk formája és labda átmérője. Így például az angol biliárdasztal teljes mértékben eltér a francia vagy orosz biliárdasztaltól. Az angol és az amerikai biliárd sokban hasonlít egymáshoz, a megegyező eredetüknek köszönhetően.

Tudta? Az amerikai biliárd a világon a leggyakrabban játszott biliárd típus, ezen kívül ez a legegyszerűbb a kezdők számára. Ezért sok játékkedvelő ezt választja otthoni kikapcsolódásra, ugyanis ez mindenki számára könnyedén játszható, mert nem szükséges hozzá sok technikai tudás.

A Nemzetközi Biliárd Szövetség (WPA)  az amerikai biliárd versenyeken megköveteli az előírtnál nagyobb 8’ angol biliárd méretet, vagy a 9’ formát. Ez 234 x 117 cm minimum játékfelületet jelent (a falak kivételével). Az angol és az amerikai típusú biliárdasztalok 6’-tól 12’-ig különböző méretekben kaphatók.

Sok biliárd játékos szívesebben vesz otthoni használatra angol vagy amerikai 7’ biliárdasztalt, mivel a rendelkezésre álló helyhez ezek a legtökéletesebbek. A mi Fusiontable modellünk ennek megfelelően hivatalos 7’ méretű. Ahhoz, hogy Ön is maximálisan élvezhesse a fúziós asztalt használat közben, minimum 418 x 322 cm alapterülettel kell rendelkeznie. Az ezen a területen lévő további bútoroknak illetve esetleges „akadályoknak” 80 centiméternél alacsonyabbnak kell lenniük (a WPA szabványméreteinek megfelelően a dákónak minimum 102 centiméteresnek kell lennie).

  1. A valódi játék „lelke” a természetes palakő

Minőségi szempontból semmi sem helyettesítheti a palakőből készült biliárdasztalt. Gyakori helyettesítő a furnérlemez, a farostlemez vagy bármilyen más szintetikus alkotóelem, de egyik alternatíva sem kínálja azt az élményt, amit a sima pala biztosít. A különböző anyagok az idők során gyakran elgörbülnek és az élettartamuk is lényegesen rövidebb.

A palakő ezer éven át készül vulkáni hamuból, melyet kibányásznak, fejtenek, simítanak, majd sima lapokká egyengetnek.

A biliárdasztal pala lapjának szabványmérete 3/4” palalap, 1” palalap és 1-1/4” palalap lehet, függően az asztal méretétől illetve a választott játéktípustól.

Győződjön meg róla, hogy a választott pala valóban kőből, és nem más alapanyagból készült.

A Fusiontables fúziós asztal játékfelülete 3/4″ vastagságú palalap (1 inch=2.54cm).

Az 1”-nél vastagabb palalapok esetében fontos figyelembe venni, hogy a pala tartószerkezetét középen alá kell támasztani, máskülönben idővel megereszkedik. Amennyiben a pala mérete 1”-nél kevesebb, ez az alátámasztás nem szükséges.

A Fusiontables egy elhajlást megakadályozó tartószerkezetet fejlesztett ki, kivédve ezzel az asztal súly következtében bekövetkező deformációját. Azonban van arra is lehetőség, hogy az asztalt középen alátámasszuk (opcionális elem).

Néhány biliárdasztal egy, míg a többi három palakő darabból áll. A legnagyobb előnye az egy részből álló asztallap választásának az, hogy így nem kell egy szintre hoznia a három kapcsolódó lapot. Ebben az esetben az Ön asztala pontosan illeszkedő játékfelületet fog biztosítani az évek során, minden további szükséges karbantartás nélkül.

  1. Munkában a fémváz

A biliárdasztal váza tartja az asztal teljes súlyát, így elkerülhetetlen, hogy erős lábakkal legyen alátámasztva. A fa vagy a közepes sűrűségű farostlemez vázak eldeformálódhatnak a palalap súlyától, így csak az acél váz biztosíthat tökéletes állapotot az évek során. A fúziós asztalok váza és lábai acélból vagy rozsdamentes acélból készülnek. A lábakat 32 csavar rögzíti a vázhoz, ezzel is elkerülve bármiféle elmozdulást.

Az asztal választásánál figyelembe kell vennie a fémváz vastagságát, máskülönben nem tud majd kényelmesen asztalhoz ülni. Legalább 63 cm helyre szükség van a váz alatt, ahhoz, hogy kényelmesen ülhessen. Ha a váz magasabb, mint 12 cm, az Ön asztala feltehetően magasabb lesz, mint egy normális étkezőasztal, és nem fog tudni hagyományos székeket használni hozzá. A méret tehát egyértelműen meghatározza majd az Ön jövőbeli székeit, padjait, illetve a hosszú étkezések (tárgyalások) alkalmával kiemelten fontos komfortot.

A fúziós asztalt lehetőség van a 75 centis szabvány étkezőpozícióról mindenfajta erőfeszítés nélkül, mindössze egy mozdulattal a megfelelő biliárd magasságra emelni. Ez a szabadalmi “Easy Lift” rendszernek köszönhető.

Sőt, mi több, a fúziós asztalok a sík zseb rendszernek köszönhetően az asztal alá nyúlnak, ha golyók kerülnek bele, de visszatérnek eredeti sík pozíciójukba, amikor a golyókat kiveszik.

  1. „Wool and the Gang” – Szövetek, posztók, nejlon és társaik

A posztó a drágább, professzionális asztalok esetében gyapjú és nejlon keveréke, míg a szórakozáshoz használt asztaloknál szintetikus nejlon.

Csak a magas minőségű posztó biztosít sima és tartós játékfelületet. A legtöbb játékosnak fontos a sebesség és a tapadási súrlódás a játékfelületen. Ezt biztosítja a gyapjúszövet posztó, melyek szálait fonás előtt összefésülik, ezzel is javítva golyó gyorsaságát és pontos gurulását.

A leghíresebb márkanév a biliárd posztók között a belga Iwan Simonis, ők gyártják a legjobb, biliárdversenyeken is használt filc anyagot a világon.

Minden Fusiontables fúziós asztal Simonis posztóval van bevonva, amit világszerte kiváló minőségű biliárd posztóként tartanak számon. Ez a posztó legalább 85%-ban tartalmaz gyapjút.

Ha Ön olyan biliárdasztalt szeretne, ami hatékonyan funkcionál étkezőasztalként is, érdekelheti az asztal vízálló besorolása. A Simonis előre kezelt posztót is biztosít, ennek neve H2O, hogy ön mindenféle stressz nélkül élvezhesse az étkezést.

  1. A biliárd asztal belső szélei: a falak

A biliárdasztal falai általában vagy szintetikus anyagokból, vagy természetes gumiból, gumikeverékekből készülnek. A szintetikus gumi hamar kiszárad és így elveszíti a rugalmasságát. A Fusiontables fúziós asztal K66 fallal készül, ami természetes gumi anyagok felhasználásával kerül előállításra, így ez a fajta falfelület pontos, kiszámítható visszapattanást eredményez, melynek élettartama épp annyi, mint az asztalé.

  1. Emelkedjen fel

A legtöbb biliárdasztalt egy olyan szerkezettel látják el, amely segítségével csökkenthetjük vagy növelhetjük a magasságát.

Gyakran ez az egység el van rejtve az asztal keretébe, így a magasság megváltoztatásához az asztal néhány részét szét kell szerelni. A Fusiontables kifejlesztett egy egyedülálló és láthatatlan rendszert az asztal lábában, így Ön bármikor, igény szerint megváltoztathatja az asztal magasságát, szinte erőkifejtés nélkül.

  1. Belső érték: anyagok és könnyű átalakíthatóság

Sok biliárdasztal gyártó festett, műanyag asztallapot (top-ok), üveglapot vagy laminált lapot használ, amit egy vagy két darabban szállítanak (de sok esetben nem is szállítanak ilyesmit).

Ezek a lapok könnyen karcolódhatnak, vagy éppen nehézkes a levételük az asztalról, ha Ön épp egyedül játszik. A Fusiontables fúziós asztalokat egy magas minőségű, három könnyű darabból álló asztallappal szállítjuk: ezek természetes tölgy vagy dió furnérral készülnek, melyek a legmagasabb minőségű festékkel lettek fényezve, hogy a használóiban a nemes fa érzetét keltsék étkezés vagy tárgyalás közben is.

  1. „A dizájn és a játék életet és házasságot menthet”

A legtöbb étkező-biliárd koncepció túlságosan nehéznek vagy épp túl klasszikusnak tűnhet. A mi fúziós mesterművünk tökéletesen összeilleszthető a kortárs belsőépítészeti vonalakkal. A sima fémváz és lábszerkezet szép összhangot teremt. A széleskörű, aprólékos megmunkálás biztosítja, hogy az asztal illeszkedjen az étkezőjébe vagy a dolgozószobájába, tárgyaló helyiségébe. Elegancia, semmi több.

A minőségi anyagoknak és a kivitelnek köszönhetően, az asztal feltehetően hosszú ideig marad majd az ön nappalijában. A közös játék, az élmény, az együtt töltött minőségi idő során akár a párjával közösen is tökéletesítheti a játéktudását.